Koža, kosa, nokti

  1. doppelherz.rs
  2. Proizvodi
  3. Koža, kosa, nokti

Koža, kosa, nokti – lepota dolazi iznutra

Prava lepota dolazi iznutra! Jaka, gusta kosa, zdrava koža i čvrsti nokti su znaci vitalnosti i prirodne lepote. Dobra zaliha važnih supstanci za organizam ovde takođe igra odlučujuću ulogu, jer, usled njihovog stalnog obnavljanja i rasta, ćelije kože, kose i noktiju daju vrhunske rezultate iz dana u dan.

Dlaka kose raste oko 1 cm u prosjeku mesečno. Ako u obzir uzmemo broj dlaka kose na glavi, to znači da kosa prosečne osobe raste oko 30 mm dnevno!

Ovo, naravno, zahteva dovoljno hranljivih materija i bioaktivnih supstanci za koje moramo da budemo sigurni da su uključeni u našu hranu. Dakle, uz zdravu ishranu, možemo podržati lepotu iznutra.

Hijaluronska kiselina – zdravoj koži je potrebna hidratacija

Transparentna hijaluronska kiselina u obliku gela je prirodna komponenta naše kože.

Endogena supstanca se proizvodi unutar samih ćelija potkožnog vezivnog tkiva. Zbog svoje hemijske strukture, hijaluronska kiselina je sposobna da veže velike količine vode.

Sjajan primer ovoga je oko. Do 98% staklastog tela se sastoji od vode koja je povezana sa samo 2% hijaluronske kiseline!

Hijaluronska kiselina može poslužiti našoj koži kao oblik punila između pojedinačnih ćelija kože. Na ovaj način se mogu povezati velike količine vode – vlaga koja je našoj koži potrebna za zdrav i čvrst izgled.

Sadržaj hijaluronske kiseline se smanjuje sa godinama! Nažalost, količina hijaluronske kiseline u našem telu se smanjuje kako starimo. Njegova endogena proizvodnja počinje da opada oko 25. godine. Naša koža tako gubi esencijalnu vlagu koja je neophodna za zdravlje.

Funkcije kože:

  • Zaštita od spoljašnjih uticaja
  • Imuno zaštita preko kiselog omotača kože
  • Čulni organ preko svojih tela dodira
  • „Klimatizacija“ kroz regulisano znojenje
  • Samozaštita od UV zračenja

Bakar – daje boju vašoj kosi!

Uglavnom, većina ljudi bakar povezuje samo sa tim da je metal. Ali, bakar takođe spada u elemente u tragovima koji su našem telu potrebni za mnoge metaboličke procese.

Bakar je ćelijama kose potreban za formiranje pigmenta melanina.

Melanin je odgovoran za prirodnu boju kose. Dakle, bakar doprinosi održavanju normalne boje kose i ispunjava važne funkcije za održavanje normalnog vezivnog tkiva u telu.

I ovdje važi princip: Osigurajte dovoljan unos bakra ishranom, jer ga ljudsko telo ne može samo proizvesti. Namirnice sa visokim sadržajem bakra su orasi, avokado, proizvodi od celog zrna i suvo voće.